Home / Auteurs / Naet van de Kous / Schuwe Simon

Schuwe Simon

Weer bij zijn broeder thuis

Eindelijk, op zondagavond 23 december laat, was Schuwe Simon, Simon Boender dus, gearriveerd in Rotterdam. Daar troffen wij (Thomas/Tobias, en bovengetekende Naet van de Kous) hem de volgende dag in het Passanten Hotel aan de Maaskade. De gelijkenis tussen beide broers was meer dan treffend. Slechts door hun kleding en de bril van Thomas/Tobias waren zij van elkaar te onderscheiden.

De gehele weg vanaf Rotterdam waren zij onafgebroken in gesprek. Mijn historische liefhebbershart klopte kilometer voor kilometer bij alle verhalen die ik als mede-passagier tot mij mocht nemen. In Zwolle aangekomen reden wij linea recta langs de Nieuwe Willemsvaart naar restaurant Sozing aan de Willemskade, tegenover de Keersluisbrug. Simon was namelijk in de loop van al zijn reizen en avonturen verslingerd geraakt aan de Chinese hap en deze locatie bood dus de perfecte oplossing voor zijn rammelende maag. ‘Voor een echte Tie Pang Taussie Nou Youk,’ kun je me dag en nacht wakker maken,’ riep hij enthousiast uit, toen hij hoorde dat juist dit de specialiteit was van Sozing.*

Op hun verjaardag vonden de beide broers elkaar (dus) weer! En daar, ter hoogte van de voormalige Keersluisbrug, op letterlijk een steenworp afstand van hun geboorteplaats in de Stadsgracht, werd voor hen beiden een wel heel bijzondere Kerst ingeluid.**

*Zie voor dit recept (vogelnestje gevuld met stukjes kipfilet en cashewnoten in licht pikante saus) en het restaurant in kwestie: W. Coster (red.). Hollandse Nieuwe in Zwolle. Een multi-culinaire geschiedenis. Zwolle 2003, p. 30-33.

** Op deze plaats, tegenwoordig ingenomen door een parkeerdek, bevond zich voorheen namelijk een klein haventje, het Eileuversnest. Hier werden zij, op kerstavond en na elkaar zoals de oplettende lezer(es) zal hebben opgemerkt, geboren. (Zie ook de inleidende tekst).